rolada z salami i serem wg Moniki

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ta potrawa jest pyszna, wszystkim gościom zawsze smakuje, a zwłaszcza mojemu mężowi.

  • 2 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka,
    16 plasterków sera żółtego
    16 plasterków salami z posypką,
    30dag miękkiego masła,
    2 szkl.płatków kukurydzianych,
    2 jajkrozmieszne,
    przyprawa do kurczaka
    sól

Rolada z salami i serem wg moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, dzielimy na dwie połowki, mięso rozkroiwamy lekko wzdłuż, potem przyprawiam solą i przyprawą do kurczaka, odstawiam do lodówki na 1 godzinę
  • 2. Następnie na każdą połówkę kładziemy 8 plasterków salami i 8 plasterków sera, a na ser troszkę masła. Połówki zawijamy w roladę i związujemy sznurkiem, aby się nie rozleciało podczas smażenia
  • 3. Rolady obtaczamy w jajku a potem w płatkach kukurydzianych, i smażymy na oleju, tak aby się lekko zarumieniły. Potem układamy w naczyniu żaroodpornym, i wkładamy do piekarnika na ok 1 godz, tem. 180*C, Można przykryć folią aluminiową na 15 min., unikniemy spieczenia mięsa.

    Po przestygnięciu, zdejmujemy sznurek, przed podaniem kroimy na plasterki ok.1 cm, i jeszcze podgrzewamy aby były ciełe.

Porady

Gotowe roladki podajemy ciepłe z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy