Rolada ze śmietaną oraz nutellą

0 (0 ocen)

Szybki i prosty do przygotowania przepis !

Składniki:

  • Składniki biszkopt :

    4 jajka,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    2 łyżki stopionego masła ,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia .

    Składniki dodatkowe :

    500 ml śmietanki 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l,
    krem nutella.


Rolada ze śmietaną oraz nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada ze śmietaną oraz nutellą 1. Przygotowanie biszkoptu :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2.
    Przygotowanie masy:

    Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i lekkim strumieniem wlej żelatynę nie przerywając miksowania. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem orzechowym. Następnie rozsmaruj bitą śmietanę. Roladę zwiń i zawiń w folię. Ciasto włoż do lodówki na minimum 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy