Rolada ze śmietaną oraz nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na blachę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
2.
Przygotowanie masy:
Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i lekkim strumieniem wlej żelatynę nie przerywając miksowania. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem orzechowym. Następnie rozsmaruj bitą śmietanę. Roladę zwiń i zawiń w folię. Ciasto włoż do lodówki na minimum 2 godziny.
Komentarze