Rolada ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 min

Przepis ten dostałam od mojej cioci z Mazur.Zostały jej ziemniaki z obiadu i postanowiła mi pokazać jak je wykorzystać.Zaintrygowała mnie tym przepisem, a co najważniejsze bardzo mi to danie smakowało.Teraz sama je przygotowuje i moje dzieciaki są zachwycone.

  • 2 min

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
    duże wafle
    2 małe cebule
    pól kilograma kiełbasy lub wędliny
    przyprawa do ziemniaków
    sól, pieprz
    żółty ser
    jajko
    bułka tarta
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIEPŁA MASA NA WAFLU 1. Gotujemy ziemniaki, mogą być te które zostaną nam z obiadu.Podsmażamy cebulkę z pokrojoną w kostkę wędliną lub kiełbasą.Dodajemy do gorących, rozgniecionych ziemniaków.Całość przyprawiamy solą i pieprzem ,sypiemy pół łyżki przyprawy do ziemniaków.Gorącą masę(około 1 centymetra )wykładamy na duży wafel,posypujemy startym żółtym serem,i czekamy 5 minut aż wafel zrobi się miękki.Kiedy zmięknie zwijamy wszystko jak roladę.Odstawiamy na godzinę do lodówki,aby się schłodziło.Po wystawieniu z lodówki kroimy roladę na 2 lub 3 centymetry.Kawałki
    obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i wrzucamy na gorącą patelnię
  • TAK POKROJONA PO WYJĘCIU Z LODÓWKI 2. Smażymy na złoty kolor i już smaczna przekąska gotowa. Możemy podawać z sałatkami. Życzę smacznego.

Porady

Do ziemniaków możemy dodać jeszcze pieczarki lub mięso mielone zamiast wędliny ,zależy od gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować