Elegancko wygląda na stole, a przy tym bardzo smaczna i soczysta.
Składniki:
1,20 kg chudej karkówki
20 dag filetu z piersi kurczaka
5 cienkich plastrów wędzonego boczku
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
pół pęczka szczypiorku
pół cebuli
3 jajka
sól, pieprz
łyżka masła
4 łyżki oleju
pomidorki koktajlowe i sałata do dekoracji
Rolada z karkówki z kolorowym omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyj, wysusz i rozetnij na prostokątny płat. Mięso mocno rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
2.Pieczarki oczyść, potnij w cienkie plasterki. Włóż je na patelnię po smażeniu kurczaka i zrumień. Wystudż. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj.
3.Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj pieczarki, paprykę i cebulę ze szczypiorkiem. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem.Na rozgrzaną patelnię z masłem wlej przygotowaną masę i usmaż omlet.
4.Na płacie karkówki ułóż kolorowy omlet. Przykryj go plasterkami boczku. Wzdłuż jednego boku ułóż kawałki kurczaka. Całość ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami lub zwiąż nitką. Szybko obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.Roladę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180st.i piecz 90 minut.
Komentarze