Roladki mintaja na sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Roladki mintaja ugotowane na parze, podane z sosem chrzanowym z kaparami, z chrupiącymi placuszkami z warzyw. Ryba tak przygotowana jest niezwykle delikatna, tylko należy pamiętać, żeby jej nie przegotować. Kremowy sos chrzanowy, doskonale komponuje się z rybą.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    400 g fileta z mintaja
    100 g marchewki
    100 g pietruszki
    150 g selera
    100 g pora (biała część)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200 ml słodkiej śmietanki

    Składniki robocze:
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 gałązki świeżego tymianku (listki)
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
    1 łyżeczka kaparów z zalewy
    4-5 łyżek oleju rzepakowego (do smażenia)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki mintaja na sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z mintaja 1. Filety ryby, jeżeli są zamrożone, należy całkowicie rozmrozić. Filety oprószamy z każdej strony solą, pieprzem cytrynowym, a jedną stronę smarujemy cienko koncentratem pomidorowym i posypujemy listkami świeżego tymianku. Zwijamy w roladki (stroną posmarowaną koncentratem do środka) i spinamy wykałaczką. Na garnek stawiamy nadstawkę bambusową, jeżeli nie mamy można użyć normalnego koszyka do gotowania na parze. Na dno garnka wlewamy wodę. Koszyk bambusowy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Placuszki z warzyw 2. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, u mnie zrobił to robot planetarny z tarczą o drobnych oczkach. Jedynie pora kroimy na cienkie talarki. Do warzyw dodajemy jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Porządnie mieszamy i lekko wyciskamy. Dobrze żeby warzywa puściły trochę soku, bo wtedy lepiej się skleją. Łyżką lub ręką kładziemy małymi porcjami (większe mogą się nie przesmażyć) na rozgrzanym oleju. Placuszki smażymy ok. 3-4 minuty na każdą stronę. Uważajmy przy przewracaniu bo są delikatne i mogą się rozpaść.
    Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Roladki z mintaja gotowane na parze 3. W trakcie smażenia placuszków możemy ugotować na parze roladki rybne. Układamy je w pojemniku bambusowym i gotujemy na parze przez ok. 10-15 minut, od momentu zagotowania się wody.
  • 4. Sos chrzanowy: do rondelka wlewamy śmietankę, gotujemy ok. 10 minut, potem dodajemy chrzan. Śmietankę redukujemy, aż zacznie lekko gęstnieć. Już po wyłączeniu palnika dodajemy kapary i dosmaczamy solą i pieprzem. Danie najlepiej smakuje jak jest ciepłe i jest podane od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kapary Mintaj Ryby Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować