Roladki z dodatkiem zielonego pesto z natki pietruszki, sałatą i selerem naciowym przygotowane na parze to świetne dietetyczne danie dla osób dbających o dietę.
Roladki na parze z zielonym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy prażymy na suchej patelni. Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy grube łodyżki. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia
Blendujemy orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Seler naciowy gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut aż będzie niemal ugotowany. Kroimy na szerokość piersi z kurczaka.
2.Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Od każdej z piersi odcinamy polędwiczkę i rozkrawamy na dwa płaty.
Płaty kurczaka doprawiamy obustronnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi a następnie smarujemy obficie pietruszkowym pesto. Na pesto układamy liść sałaty oraz 2 kawałki selera naciowego.
3.Zwijamy ściśle i układamy na sitku naczynia do gotowania na parze łączeniem do dołu. Posypujemy wierzch koperkiem. Gotujemy w zależności od wielkości i grubości piersi z kurczaka 15-20 minut.
Komentarze