Roladki drobiowe to jedno z popisowych dań, które robię często i zawsze w większychilościach. Lubi je mój mąż, z ogromnym apetytem pałaszują je także moi bratankowie (8 i 10 lat).
Składniki:
● 2 duże filety z piersi kurczaka
● 6 plasterków ogórka konserwowego
● 6 plasterków papryki konserwowej
● 6 plastrów sera topionego
● jajko
● bułka tarta do panierowania
● sól, pieprz
● 1-2 łyżeczki vegety
● olej do smażenia
Roladki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i dzielimy wzdłuż na pół tak, by
otrzymać 6 cienkich kotletów.
Mięso delikatnie rozbijamy.
Posypujemy solą i pieprzem.
Odstawiamy.
2.Ogórki kroimy wzdłuż, paprykę
na cienkie paski. Na każdy
kawałek piersi kładziemy
plaster sera (jeżeli jest mniejszy
kawałek mięsa, to połowę
plastra). Na ser kładziemy paprykę
i ogórek.
3.Zawijamy. Jajko rozkłócamy
z vegetą. Roladki obtaczamy
w jajku i bułce.
4.Smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju 10-15 minut.
Komentarze