Roladki drobiowe w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyj, osusz, roztrzep na kotlety. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Chłodż w lodówce.
2.Do wrzącej, posolonej wody wrzuć oczyszczone marchewki i podzielony na różyczki brokuł. Brokuł gotuj 4-5 min.,marchewki 8-10 min. Osącz z wody, ostudż.(wody nie wylewaj). Warzywa zetrzyj na tarce o grubym oczku i wymieszaj.
3.Na kotletach rozłóż farsz, zwiń w roladki. Panieruj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Roladki przełóż do natłuszczonego naczynia i piecz 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180st.
4.Przygotuj sos: por umyj i pokrój w pół talarki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć por, zalej 3/4 szkl.wody po gotowanych warzywach. Pod koniec duszenia, kiedy por zmięknie połącz ze śmietaną i wymieszaj. ( w razie potrzeby uzupełnij wodą).
5.Na talerz wyłóż roladki, polej sosem porowym. Podawaj z ryżem i warzywami.
Komentarze