Soczyste roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i parmezanem mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i "robić" za przekąskę. Możemy je także podać- tak jak ja z dodatkiem warzyw na tradycyjne włoskie bruschetty.
60 min
Składniki:
Na 6 roladek:
2 duże filety drobiowe
8 suszonych pomidorów
6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm)
6 płatów papieru ryżowego
6 łyżeczek sosu z octem balsamicznym np. z nutką pomarańczy
olej do smażenia
sól, pieprz i włoska mieszanka przypraw (np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia)
Roladki drobiowe w papierze ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety drobiowe dzielimy na 3 części, każdą lekko rozbijamy np dłonią jeśli są bardzo miękkie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoskiej mieszanki przypraw. Nakładamy po odrobinie posiekanym suszonych pomidorów i kawałku sera parmezan.
2.Całość zwijamy na kształt roladki. Papier ryżowy namaczamy w wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Smarujemy odrobiną kremu z octem balsamicznym i nakładamy roladkę drobiową.
3.Zwijamy ponownie- najpierw boki, a następnie po długości. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy w całości, pokrojone i z czym komu pasuje :)
Komentarze