Roladki drobiowe z chrzanem panierowane pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja mięsna na uroczystości rodzinne lub niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 750 g fileta drobiowego
    5 łyżeczek chrzanu
    2 duże ogórki kiszone
    cebulka dymka
    5 łyżeczek obsmażonych pieczarek
    5 sztabek sera żółtego, typu "Gouda"
    sol, pieprz czarny- do smaku

    Do panierowania:
    2 jajka
    mąka pszenna
    bułka tarta, ok. 5 czubatych łyżeczek
    7dag pestek dyni

    Do smażenia:
    olej rzepakowy

    Ponadto:
    5 wykałaczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Pesto

Roladki drobiowe z chrzanem panierowane pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na roladki 1. Fileta myjemy, osuszamy. Dzielimy na 5 długich płatów. Każdy cienko rozbijamy.
    Posypujemy z obu stron: solą i pieprzem.
    Odstawiamy na ok. 30 min.
  • 2. Przygotowujemy w dwu miseczkach panierkę. W jednej- mąkę, w drugiej: bułkę tartą z pestkami dyni.
    W trzeciej- rozmącone jajka.
  • farsz do roladek 3. Każdy rozbity płat mięsa najpierw smarujemy chrzanem, a następnie nakładamy: pieczarki, 2 paski ogórka, pasek żółtego sera, posypujemy dymką. Rolujemy i spinamy wykałaczką.
  • panierowanie roladek 4. Każdy rulonik mięsa panierujemy: najpierw w mące, później jajku, na końcu w bułce z pestkami dyni.
  • smażenie roladek 5. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Smażymy nasze roladki z obu stron, na rumiano.
  • smażenie roladek na rumiano 6. Najpierw na dużym- chwilkę, a później na małym ogniu.
  • usmażone roladki drobiowe 7. Wyjmujemy z roladek, od razu po upieczeniu- wykałaczki.
    Usmażone roladki przekładamy na talerz.
  • roladka drobiowa w panierce z dyni 8. Podajemy, jako danie obiadowe lub samodzielne z dowolną surówką.
  • roladki drobiowe w przekroju 9. Smacznego :)

Porady

Z tej porcji mięsa wychodzi 5 roladek nadziewanych. Pieczarki możemy dodać również surowe. Ja użyłam obsmażonych z czosnkiem. Przy okazji robienia pizzy, odjęłam cześć do roladek. Nadzienie do kotlecików możemy użyć dowolne, według upodobania smakowego. Roladki wybornie smakują z surówką z sałaty lodowej z sosem śmietanowo- czosnkowym. Roladki, dzięki pestkom dyni są chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować