Roladki drobiowe z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i rozbijamy jak kotleta, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i przyprawiamy pieprzem ,solą, ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki.
2.Farsz: Jeśli mamy świeży szpinak to dokładnie go myjemy i kroimy.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dusimy około 15 min aż woda wyparuje. Wyciągnięty czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Do szpinaku dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusimy jeszcze pod przykryciem przez ok 2-3 minuty.
3.Gdy przygotowany szpinak ostygnie nakładamy go na przygotowanego fileta, następnie kładziemy jajko i powoli ciasno zwijamy. Zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy 35 min w temperaturze 170 °C.
Smacznego!
Komentarze