Te roladki są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a przy tym bardzo smaczne i efektowne - idealne na niedzielny obiad:)
30 min
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
3 pojedyncze filety z kurczaka (podwójny)
80 g świeżych liści szpinaku
50 g zielonej części pora
100 g sera feta
40 g płatków gryczanych błyskawicznych
przyprawa do kurczaka
torebka do pieczenia
wykałaczki
Roladki drobiowe z serem feta, szpinakiem i porem w gryczanej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser feta przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
2.Por kroimy w prążki, przekładamy do sera i dokładnie mieszamy.
3.Szpinak rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do sera, mieszamy.
4.Filet myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż (tak by mieć 6 płatów mięsa).
5.Każdy rozbijamy delikatnie tłuczkiem, rozkładamy po łyżce farszu, zwijamy w rulonik, spinamy wykałaczkami i obtaczamy w płatkach gryczanych.
6.Gotowe przekładamy wykałaczkami do dołu do torebki do pieczenia (rozłożonej w naczyniu żaroodpornym), posypujemy przyprawą do kurczaka.
7.Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 180 st. C przez około 45 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam z termoobiegiem a następnie bez).
Komentarze