Roladki drobiowe z serem i pietruszką

4.92 (210 ocen)

  • 50 min

Bardzo proste a rewelacyjne w smaku roladki. Do nadziania użyłam sera gouda, który po zapieczeniu smakowicie wypływa z roladek.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    1 łyżka przyprawy do kurczaka i dań z drobiu (np. Prymat)
    sól

    Nadzienie:
    150 g sera żółtego, Gouda
    40 g zimnego masła
    2 łyżki siekanej natki pietruszki

    Panierka:
    2 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    1 szklanka bułki tartej
    sól
    pieprz kolorowy mielony

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.92 (210 ocen)

Roladki drobiowe z serem i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety posypane przyprawą 1. Filety umyj, osusz. Rozkrój wzdłuż na w miarę cienkie płaty. Każdy rozbij delikatnie, najlepiej włożyć je do mocnego worka i wtedy rozbijać. Posyp z obydwu stron przyprawą do kurczaka.
  • Farsz serowo-pietruszkowy 2. Ser zetrzyj na tarce, dodaj zimne masło i pietruszkę, wymieszaj rękoma, powstanie zbita masa.
  • Nakładanie farszu na filet 3. Na każdy plaster mięsa nakładaj farsz.
  • Gotowe roladki 4. Roladki zwijaj zaczynając od boków, lekko je podwiń do środka a następnie zroluj od jednego końca roladki do drugiego. Ważne jest żeby rolady były dobrze zawinięte, by ser i masło nie wypłynęło ze środka.
  • Panierowanie roladek 5. Do miski wbij jajka, rozbełtaj, dopraw lekko solą i pieprzem. Na jednym talerzu wysyp mąkę a na drugim bułkę tartą. Rolady obtaczaj najpierw w mące, w jajku a na koniec w bułce tartej.
  • Roladki przed zapiekaniem 6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki na złoto z każdej strony. Potem przełóż do naczynia żaroodpornego i przkryj folią aluminiową. Zapiekaj w 180 st. przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować