Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja mięsna na uroczystości domowe i święta.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g fileta drobiowego
    8 suszonych pomidorów
    4 plastry surowego boczku
    4 krążki bakłażana
    8 małych krążków cebuli
    4 łyżeczki musztardy francuskiej
    sól, pieprz czarny, przyprawa do grilla- do smaku

    Ponadto:
    bułka tarta
    jajko
    olej rzepakowy lub masło klarowane- do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozbity plaster mięsa drobiowego 1. Filet drobiowy dokładnie myjemy, osuszamy.
    Kroimy na cztery długie plastry. Rozbijamy dosyć cienko.
  • pokrojony bakłażan z przyprawami 2. Bakłażana myjemy, nie obieramy ze skorki. Kroimy na plastry, oprószamy solą. Odstawiamy, żeby puścił sok. Wtedy papierowym ręcznikiem wycieramy do sucha. Usuniemy goryczkę.
    Bakłażana oprószamy pieprzem. Lekko opiekamy na oleju z obu stron.
  • plastry opieczonego boczku 3. Plastry boczku lekko opiekamy na patelni.
  • filet drobiowy, musztarda, boczek 4. Na każdym plastrze mięsa, smarujemy musztardę i kładziemy plasterek boczku.
  • mięso drobiowe, musztarda, boczek, suszone pomidory 5. Następnie układamy 2 suszone pomidorki na plastrze boczku.
  • mięso drobiowe, musztarda, boczek, suszone pomidory, bakłażan 6. Na suszone pomidorki układamy plastry bakłażana.
  • mięso drobiowe, musztarda, boczek, suszone pomidory, bakłażan, cebula 7. Następnie- plastry cebuli.
  • zwinięta roladka oprószona przyprawą 8. Zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką. Całość oprószamy przyprawą do grilla.
  • panierowanie roladek 9. Obtaczamy roladki w rozmąconym jajku, bułce tartej.
  • upieczone roladki drobiowe 10. Roladki smażymy z obu stron na rumiano.
  • roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i bakłażanem 11. Roladki podajemy na gorąco, jako dodatek do ziemniaków, ryżu lub z dowolną surówką.
  • roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i bakłażanem 12. Smacznego ;)

Porady

Z tej porcji mięsa wychodzą 4 roladki. Filer drobiowy może być z kurczaka lub indyka. Nadzienie możemy zmieniać dowolnie, według smaku. Roladki sa syte, smaczne. Odpowiednie na niedzielny i uroczysty obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Mięso Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować