ROLADKI PO INDONEZYJSKU

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i delikatna rolada jako dodatek do pieczywa i jako przekąska do zimnego bufetu.Dodatek sosu indonezyjskiego i gałki muszkatołowej nadaje mięsu wspaniałego smaku i aromatu.

Składniki:


  • 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
    12 szt.moreli suszonych
    3 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki masła
    sól,pieprz,czosnek granulowany,gałka muszkatołowa,sos indonezyjski do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Dania mięsne

Roladki po indonezyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyjąć polędwiczki.Każdy filet przeciąć wzdłuż po grubości nie docinając do końca aby uzyskać większy kawałek mięsa,delikatnie rozbić z dwóch stron,przyprawić solą,pieprzem,polać sosem indonezyjskim i odstawić na 0,5 godz.w chłodne miejsce.

  • 2.
    Wyjęte polędwiczki rozdrobnić blenderem,morele pokroić w większą kostkę.Całość przełożyć do miski,wsypać żurawinę,włożyć masło,przyprawić do smaku przyprawami oraz sosem i wyrobić gładką masę.
  • 3. Rozłożyć zamarynowane filety,na każdy ułożyć połowę farszu z owocami i zwinąć w roladę.Całość zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia,związując końcówki papieru bawełnianą nicią.
  • 4. Na blaszkę do pieczenia wlać 2 szk.wody,wyłożyć papierem,ułożyć zawinięte roladki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 30 min.z każdej strony.Pozostawić zawinięte w papierze do przestudzenia.
  • roladki po indonezyjsku 5. Po przestudzeniu odwinąć z papieru.
  • roladki po indonezyjsku 6.
    Można też ułożyć pokrojoną na półmisku,ozdobić i zalać galaretą.W każdej postaci smakuje wybornie i pięknie prezentuje się nawet na świąteczno niedzielnym stole.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować