Podobne jadłam kiedyś w sushi barze. W mojej wersji algi zostały zastąpione liśćmi świeżego szpinaku. Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
100g ryżu do sushi
1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
kilka liści świeżego szpinaku
Roladki ryżowe z pastą z tuńczyka a'la sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypać do garnka, w którym będzie gotowany. Kilka razy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić. Wlać 3/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie garnek z ryżem postawić na kuchence, zagotować wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Garnek zdjąć z kuchenki, dokładnie owinąć ręcznikiem i odstawić na kolejne 15 minut. Następnie przełożyć ryż do szklanej miski.
2.W rondelku wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia składników (nie gotować!), ostudzić. Zimną zaprawę wlać do ciepłego ryżu, wymieszać, pozostawić ryż do wystudzenia.
3.Tuńczyka rozdrobnić, połączyć z drobno posiekanym ogórkiem, szczypiorkiem, serem żółtym i łyżeczką majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
4.Zimny ryż ułożyć na folii spożywczej formując prostokąt. Posmarować majonezem. Liście szpinaku pozbawić łodyżek, lekko rozgnieść w dłoni, żeby zmiękły i ułożyć na ryżu zostawiając u góry trochę wolnego miejsca (ułatwi to zlepienie rolady). Mniej więcej na środku prostokąta rozłożyć na całej szerokości wałeczek pasty z tuńczyka. Ciasno zwijać roladę za pomocą folii spożywczej. Roladę obtoczyć w prażonym sezamie. Pokroić na kawałki i posypać szczypiorkiem.
Komentarze