Roladki ryżowe z pastą z tuńczyka a'la sushi

0 (0 ocen)

Podobne jadłam kiedyś w sushi barze. W mojej wersji algi zostały zastąpione liśćmi świeżego szpinaku. Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    100g ryżu do sushi
    1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
    kilka liści świeżego szpinaku

    Składniki robocze:
    3 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka startego żółtego sera
    0,5 małego ogórka gruntowego
    1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    2 łyżeczki majonezu
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    prażony sezam
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki ryżowe z pastą z tuńczyka a'la sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypać do garnka, w którym będzie gotowany. Kilka razy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić. Wlać 3/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie garnek z ryżem postawić na kuchence, zagotować wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Garnek zdjąć z kuchenki, dokładnie owinąć ręcznikiem i odstawić na kolejne 15 minut. Następnie przełożyć ryż do szklanej miski.
  • 2. W rondelku wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia składników (nie gotować!), ostudzić. Zimną zaprawę wlać do ciepłego ryżu, wymieszać, pozostawić ryż do wystudzenia.
  • 3. Tuńczyka rozdrobnić, połączyć z drobno posiekanym ogórkiem, szczypiorkiem, serem żółtym i łyżeczką majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Zimny ryż ułożyć na folii spożywczej formując prostokąt. Posmarować majonezem. Liście szpinaku pozbawić łodyżek, lekko rozgnieść w dłoni, żeby zmiękły i ułożyć na ryżu zostawiając u góry trochę wolnego miejsca (ułatwi to zlepienie rolady). Mniej więcej na środku prostokąta rozłożyć na całej szerokości wałeczek pasty z tuńczyka. Ciasno zwijać roladę za pomocą folii spożywczej. Roladę obtoczyć w prażonym sezamie. Pokroić na kawałki i posypać szczypiorkiem.

Porady

Można podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować