Przemyciłam ukochany szpinak do swoich ukochanych naleśników.Dodałam do tego słoną fetę i niesamowicie aromatyczne suszone pomidory przywodzące na myśl toskańskie słońce - powstały smaczne roladki na kolację albo imprezową przekąskę.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
* mąka pszenna – 1 szk
* mleko – 350 ml
* jajko L – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* szpinak ( może być mrożony ) – 100 g
* czosnek – 2 ząbki
* olej – 50 ml
DODATKOWO:
* ser feta – 200 g
* suszone pomidory – 5 szt
* pieprz – 1 szczypta
* chili – 1 szczypta
Dodajemy oczyszczony wcześniej i posiekany szpinak ( jeśli korzystamy z mrożonego musimy go wcześniej rozmrozić ) , odrobinę soli i przesmażamy kilka minut.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy mleko , roztrzepane jajko oraz lekko przestudzony szpinak.
Wlewamy resztę oleju i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ).
Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni.
Odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Suszone pomidory drobno siekamy.
Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty.
CAŁOŚC:
Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony.
Komentarze