Roladki: schab w baleronie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Roladki są wyśmienite i szybkie w wykonaniu. Wystarczą zaledwie dwa główne składniki i otrzymujemy wyjątkowe danie na urozmaicenie dnia.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości, najlepiej od strony karczku (7 kawałków)
    20 dag baleronu (7 kawałków)
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, vegeta, koperek, pietruszka
    1 cebula
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki: schab w baleronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso:
    W pierwszej kolejności należy pokroić schab na dosyć cienkie kawałki i delikatnie poklepać. Odrobinę solimy, okładamy czosnkiem pokrojonym na plasterki.
    Tak przygotowany schab obsmażamy na maśle klarowanym z obu stron.
    Po wystudzeniu bierzemy baleron w plastrach i zawijamy do środka schab, można związać nitką jak tradycyjne roladki lub chwycić mięso wykałaczkami,
    Przygotowane roladki dajemy ponownie na rozgrzane masło klarowane i obsmażamy z obu stron.
    Następnie siekamy drobno cebule, dodajemy do roladek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie (ok 50-60 min).
    W czasie duszenia najlepiej aby roladki dusiły się we własnym sosie, w razie potrzeby odrobinę podlewać wodą.

    Sos:
    Wyciągamy gotowe roladki. Jeżeli jest mało sosu dodajemy odrobinę wody.
    Zagęszczamy śmietaną.
    Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, pietruszką.

    Gotowe, życzę smacznego.

Porady

Najlepszy smak schabu uzyskamy trzymając mięso w lodówce ok 12 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować