Roladki schabowe w białym sosie jogurtowym

4.5 (188 ocen)

Delikatne roladki schabowe w lekko kwaśnym sosie jogurtowym

Składniki:

  • - 4-5 plastrów schabu
    - 4-5 plasterków boczku
    - 1 ogórek konserwowy
    - 1 cebula
    - kawałek selera
    - kawałek pora
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - 1 mały jogurt naturalny
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - sól, pieprz, papryka słodka
    - trochę mąki do oprószenia
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe w białym sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć. Rozbić lekko tłuczkiem. Każdy plaster posypać lekko solą, pieprzem i papryką. Na schab położyć plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i plasterek cebuli. Zawinąć roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki oprószyć mąką.
    Warzywa umyć i obrać. Por pokroić na półplasterki, marchewkę na plasterki, pietruszkę i seler w kostkę.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zrumienić roladki. Dodać pokrojone warzywa i chwilę posmażyć razem. Na patelnię dolać wody, tak aby roladki były przykryte chociaż do połowy. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Roladki wyciągnąć na talerz. Sos zagęścić i zabielić mąką wymieszaną z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powrotem wrzucić roladki. Podawać np. z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować