Roladki schabowe w sosie cebulowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Roladki zapiekane z sosem są pyszne. Idealne na rodzinny niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 kotlety schabowe
    - 1 duża papryka
    - 3 duże cebule
    - 400 ml śmietany 18%
    -2 jajka
    - mąka, bułka tarta
    - ser żółty
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe w sosie cebulowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki 1. Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy na nie po 1 plasterku sera żółtego i podłużny kawałek papryki. Zwijamy i zapinamy wykałaczką.
  • roladki 2. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące potem w rozbełtanym w 1 jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki 3. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy roladki z każdej strony ok. 30 sekund. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
  • sos 4. Przygotowujemy sos. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy cebule. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli. Resztę papryki kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Wszystko razem smażymy ok 5-6 minut. Śmietanę mieszamy z jajkiem i dodajemy do cebuli i papryki. Doprawiamy do smaku solą. Trzymając cały czas na gazie , aż zgęstnieje.
  • roladki 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Roladki polewamy sosem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Po 25 minutach posypujemy startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować