Roladki schabowe w sosie cebulowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy na nie po 1 plasterku sera żółtego i podłużny kawałek papryki. Zwijamy i zapinamy wykałaczką.
2.Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące potem w rozbełtanym w 1 jajku, a na końcu w bułce tartej.
3.Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy roladki z każdej strony ok. 30 sekund. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
4.Przygotowujemy sos. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy cebule. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli. Resztę papryki kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Wszystko razem smażymy ok 5-6 minut. Śmietanę mieszamy z jajkiem i dodajemy do cebuli i papryki. Doprawiamy do smaku solą. Trzymając cały czas na gazie , aż zgęstnieje.
5.Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Roladki polewamy sosem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Po 25 minutach posypujemy startym żółtym serem.
Komentarze