Roladki schabowe z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na kotlety umyć,osuszyć na papierowym ręczniku,oczyścić z błon,cienko rozbić,posypać solą i pieprzem.
2.Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim,wystudzić,odcisnąć i delikatnie posiekać.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.Do cebuli dodać startą na grubych oczkach marchewkę,chwilę razem smażyć.Dodać kapustę w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby kapusta nam się nie przypaliła doprawić solą,pieprzem i dalej smażyć, aż kapusta zmieni troszeczkę kolor na delikatnie brązowy.
3.Na cienko rozbite kotlety położyć farsz,najpierw złożyć boki kotleta do środka,a następnie zwinąć w roladki.
4.Ja dodatkowo każdą roladkę zawijam ciasno w pergamin,zakręcam tak jak cukierek i zostawiam na jakiś czas,wówczas roladki lepiej się skleją i nie rozlecą się podczas smażenia,jak również uzyskamy w ten sposób odpowiedni kształt roladek,równe i jednakowe porcje.
5.Po rozwinięciu z pergaminu panierujemy w mące,jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z każdej strony na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
6.Roladki są już gotowe do zjedzenia,ale ja dodatkowo wstawiam usmażone roladki do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekam jeszcze 10 minut.
Komentarze