Roladki wieprzowe z warzywnym farszem który przeważnie stanowi podstawę ryby po grecku.Przy przygotowaniach pomagała mi 2,5 letnia córka. Narobiłyśmy bałaganu ale ile było śmiechu.Wyszły pyszne a Gabrysia dumna zjadła ze smakiem.
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
2 marchewki
1 pietruszka
1 biała część pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
sól , pieprz
2 jajka
4 łyżki mleka
mąka pszenna
bułka tarta
smalec do smażenia
Roladki schabowe z jarzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy jarzynkę:Warzywa obieramy , myjemy ( pora nacinamy wzdłuż by oczyścić dokładnie z piachu).
Marchew z pietruszką ścieramy na tarce o dużych oczkach , pora siekamy drobno.
2.Na patelni rozgrzewamy masło , przekładamy warzywa , mieszamy.
Gdy warzywa wsiąkną tłuszcz podlewamy je 1/2 szklanki wody.
Dusimy do miękkości , w między czasie wsypujemy natkę pietruszki , sól i pieprz.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy , dokładnie mieszamy.
3.W między czasie smażenia jarzyn mięso rozklepujemy tłuczkiem na cienkie plastry.
Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
4.Na każdy płat mięsa nakładamy farsz , rozsmarowujemy go po całości.
5.Boki schabu nakładamy na farsz.
6.Zawijamy w rulon.
7.Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Panierujemy roladki w mące pszennej , jajkach i bułce tartej.
8.Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy roladki na rumiano z każdej strony.
Komentarze