Roladki schabowe z nadzieniem ziemniaczanym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam takie mięsko - dwa w jednym ziemniaki i schab. Możne je spożywać zarówno na zimno jak i na gorąco z dodatkiem dużej ilości warzyw lub dowolnej surówki. Do wykonania roladek można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób
    Około 40 dag schabu
    3 średnie ziemniaki
    Sól, pieprz do smaku
    ½ łyżeczki suszonego koperku – może być świeży
    Olej do smażenia i skropienia mięsa
    1 łyżka masła
    1 jajko
    Mąka do obtoczenia roladek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe z nadzieniem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: schab opłukany, osuszony rozbić na bardzo cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem, skropić olejem, odstawić na ½ godziny do lodówki. Ziemniaku ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, koperek, utłuc na miazgę, wystudzić. Plastry rozłożyć, na każdym ułożyć warstwę ziemniaczaną, zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać, obtoczyć roladki następnie w mące. Na rozgrzanym oleju roladki usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego roladki, zapiekać w piekarniku około 30 minut w temp. 170 stopni. Podawać mięsko z dużą ilością warzyw.

Porady

1. roladki można dodatkowo posypać sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować