Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Pyszne mięso wzbogacone farszem z rozpływającego się w ustach szpinaku z dodatkiem serka mascarpone, czosnku i śmietany. Zasmakowało nawet największej przeciwniczce szpinaku- mojej mamie.

  • 60 min

Składniki:

  • -8 plastrów schabu
    -350 g mrożonego szpinaku
    -3 ząbki czosnku
    -1,5 łyżki serka mascarpone
    -1,5 łyżki śmietanki 30%
    -sól i pieprz
    -1 łyżeczka masła
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozbijamy na cienkie plastry. Opruszamy z jednej strony solą, z drugiej pieprzem. Odstawiamy.
  • 2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię nasmarowaną masłem. Przykrywamy i rozmrażamy na bardzo wolnym ogniu. Smażymy, aż odparuje woda.
  • 3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.
  • 4. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Na środek plastra schabu nakładamy 1 czubatą łyżkę zimnego farszu. Zawijamy brzegi roladki i jeśli jest taka potrzeba spinamy wykałaczką (ja ich nie używam).
  • 6. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle, żeby zakrywał roladki do połowy). Ostrożnie wkładamy roladki, stroną na której jest ślad po zawinięciu do dołu aby się nie rozpadły.
  • 7. Roladki smażymy na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Mięso Schab Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować