Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Roladki z nadzieniem są na tyle uniwersalne, że w zależności od nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą orkiszową i warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 kotletów ze schabu o grubości 1cm (albo kawałek schabu o wadze ok 1kg)
    2 łyżki musztardy
    4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
    1 kulka mozzarelli (125g)
    pieprz
    sól
    mąka do obtoczenia roladek
    olej rzepakowy lub olej z suszonych pomidorów do smażenia
    150ml białego wina
    100ml śmietanki 30%
    2 gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat.
    Ser pokroić w ósemki. Każdy kotlet oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej i kawałek sera, zwinąć jak krokiety (można dodatkowo obwiązać kuchenną nicią albo spiąć wykałaczką). Roladki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, roladki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać wino, włożyć rozmaryn, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut.
    Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować