Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Numer popisowy mojej teściowej!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8 roladek:
    • 4 plastry wołowiny zrazowej
    • sól, pieprz do smaku
    Farsz
    • 1 cebula
    • kawałek słoniny
    • 1 marchewka
    • 4 małe ogórki kiszone
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 liście laurowe
    • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem.
    • Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki.
    • Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny.
    • Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek.
    • Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut

Porady

. Powstały sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować