Roladki z chleba tostowego z mascarpone i owocami

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Ostatnio moda na roladki z chleba tostowego to i ja postanowiłam zrobić po swojemu :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu :)

  • 40 min

Składniki:

  • chleb tostowy 20 kromek
    serek mascarpone 250 g
    truskawki lub inne owoce ok 300 g
    cukier waniliowy 2-3 łyżeczki
    cukier 6 łyżeczek
    jajka 2 szt.
    mleko 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Chleb Chleb tostowy Desery Przekąski

Roladki z chleba tostowego z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie przekładam do miski serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minutki. Kromki chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko, smaruję je wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu wyjdzie ich około 20 szt. Gdy wszystkie już przygotuję, roztrzepuję jajko z mlekiem, zamaczam roladki i układam je na rozgrzanej patelni z olejem. Smażę przez kilka minutek na średnim ogniu (żeby się nie spaliły) z każdej strony.
    Po usmażeniu przekładam roladki na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu a następnie obtaczam roladki w cukrze.

    I gotowe! :-)

Porady

Najlepiej smakują na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Mascarpone Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować