Są bardzo proste w przygotowaniu. Pierwszy raz natknęłam się na taką formę bułeczek w pizzerii jako dodatek do sałatek. Myślę, że to niezły pomysł i połączenie, ale same na śniadanie lub jako przystawka równie świetnie smakują.
40 min
Składniki:
1 paczka gotowego ciasta francuskiego
ketchup lub przecier pomidorowy
9 plasterków sera żółtego
10 plasterków szynki (ja użyłam parmeńskiej)
sól, pieprz
Roladki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie wyjęte bezpośrednio z lodówki smarujemy cienko ketchupem lub przecierem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Na całym cieście rozkładamy ser żółty, następnie na ser kładziemy szynkę. Wszystko zwijamy w ciasny rulon, zawijamy w folię spożywczą lub papier i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, by ciasto łatwiej było kroić.
2.Zmrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy na kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacieramy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut, aż się ciasto zarumieni a ser rozpuści.
Komentarze