Roladki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 40 min

Są bardzo proste w przygotowaniu. Pierwszy raz natknęłam się na taką formę bułeczek w pizzerii jako dodatek do sałatek. Myślę, że to niezły pomysł i połączenie, ale same na śniadanie lub jako przystawka równie świetnie smakują.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 paczka gotowego ciasta francuskiego
    ketchup lub przecier pomidorowy
    9 plasterków sera żółtego
    10 plasterków szynki (ja użyłam parmeńskiej)
    sól, pieprz

Roladki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qd560s 1. Ciasto francuskie wyjęte bezpośrednio z lodówki smarujemy cienko ketchupem lub przecierem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Na całym cieście rozkładamy ser żółty, następnie na ser kładziemy szynkę. Wszystko zwijamy w ciasny rulon, zawijamy w folię spożywczą lub papier i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika, by ciasto łatwiej było kroić.
  • image-0cdmlwp 2. Zmrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i kroimy na kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacieramy białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut, aż się ciasto zarumieni a ser rozpuści.
  • image-12i9qdu 3. Podawać na ciepło lub na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy