Fenomenalnie lekkie i pyszne roladki, idealnie sprawdzą się jako przystawka przed daniem głównym
30 min
Składniki:
porcja na przygotowanie ok. 15 roladek
1 spora cukinia
oliwa z oliwek
ok. 150g koziego sera (sałatkowy lub roladka)
7 dużych lub 15 małych kawałków suszonego pomidora
kolendra
czarny sezam
+
bagietka
masło do posmarowania grzanek
Roladki z cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, kolendrą i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry (3-5 mm), układamy na kratce w piekarniku, smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy pod grillem (250stopni) przez ok. 10 minut – możemy również usmażyć je delikatnie na patelni grillowej. Gotową cukinię odstawiamy do wystygnięcia, a do piekarnika (jeśli podajemy roladki na grzankach) wstawiamy pokrojoną na kromki bagietkę posmarowaną masłem. Kozi ser kroimy na kawałki, kolendrę płuczemy, kroimy również pomidory. Na plasterku cukinii układamy kawałek sera, kawałek suszonego pomidora, kilka listków kolendry i wszystko ciasno zawijamy. Podajemy na grzankach, posypane wszystko czarnym sezamem.
Komentarze