Roladki schabowe z papryką, ogórkiem, kabanosem i skórka chleba są świetną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięciutkie, soczyste i bogate w różnorodne smaki. Gorąco polecam!
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
800g schabu bez kości
2 ogórki kiszone
pół strąka czerwonej papryki
skórka z chleba pszennego
2-3 cienkie kabanosy
500ml bulionu drobiowego
smalec do smażenia
sól, czarny pieprz, słodka papryka
6 szalotek
Roladki z bogatym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki, paprykę i skórki chleba kroimy w podłużne słupki. Kabanosy kroimy na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości).
Schab rozbijamy jak najcieniej, uważając, aby nie zrobić dziur. Z obu stron przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką.
Na jednym końcu schabu układamy kawałek ogórka kiszonego, czerwonej papryki, skórki z chleba i kabanosa. Zaginamy boki mięsa do środka i zwijamy ściśle. Na patelni rozgrzewamy smalec i układamy roladki łączeniem do patelni. Przesmażamy ze wszystkich stron na rumiano i podlewamy bulionem oraz dokładamy przekrojone na pół szalotki.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie płyn powinien się zredukować a cebula rozgotować i rozpaść, zagęszczając sos. Roladki podawać w towarzystwie wytworzonego sosu, kaszy lub ziemniaczków i zasmażanej kapusty.
Komentarze