Roladki z karczku z gruszką w coli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Roladki może nie wyglądają pięknie ale smakują wybornie. Moja rodzina uwielbia je na ciepło i na zimno z ciemnym pieczywem. Dodatek coli powoduje że mięsko ma oryginalny kolor i z gruszkami jest delikatne i lekko słodkie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 karczku chudego
    5 gruszek z syropu
    ½ l coli
    5 plastrów wędzonego boczku
    Przyprawy:
    1 opakowanie przyprawy staropolskiej do mięsa(25 g)
    Sól, pieprz do smaku

Roladki z karczku z gruszką w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, pociąć na cienkie plastry, rozbić. Sól, pieprz i przyprawę wymieszać, natrzeć plastry mięsa, odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. Gruszki osączyć z zalewy, pokroić na ósemki, ułożyć na plastrach mięsa, zwinąć w roladę. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry boczku, na nim ułożyć roladki, zalać colą. Piec do miękkości mięsa- w temp. 180 stopni przez ½ godziny, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze około 40 minut.

Porady

1.Mięso do marynowania można skropić olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy