Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Następnie karkówkę rozbić cienko tłuczkiem. Ogórki kiszone i paprykę pokroić w paski. Na desce ułożyć rozbity plaster karkówki i posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy. Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miękkie ok. 30-40 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje podczas duszenia to dolać jeszcze wody. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Aby było łatwiej można roladki wyjąć z sosu a potem gdy sos będzie już gotowy włożyć je z powrotem.
Porady
Takie roladki najlepiej podać w towarzystwie klusków śląskich: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kluski-slaskie-24
Komentarze