Roladki z kurczaka z fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie, aromatyczne roladki, idealne na niedzielny obiad i wystawną kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 opakowanie sera feta
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    olej

Roladki z kurczaka z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka rozbijamy na cienki ,,placek". Nacieramy ziołami prowansalskimi, pieprzymy i delikatnie solimy.
  • 2. Fetę kroimy w podłużne słupki. Układamy przy brzegu piersi kurczaka (wzdłuż piersi) i zawijamy. Wbijamy wykałaczki. Wierzch oprószamy pieprzem i ziołami. Układamy na formie do pieczenia. Polewamy delikatnie olejem.
  • 3. Pieczemy do miękkości. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza i dopiero wkładamy roladki. Po około 5-10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.

Porady

Zamiast oryginalnego sera feta możemy użyć półtłustego serka favita. Aby pierś był jeszcze bardziej soczysta możemy zawinąć ją przed pieczeniem w folię aluminiową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy