Prowadzimy z mężem gospodarstwo rolne. Mamy 2 dzieci – Alicję i Adriana. Pomagają nam rodzice. Na co dzień gotowaniem zajmuje się mama, natomiast do mnie należy przyrządzanie dań na specjalne okazje.
Składniki:
● ok. 1-kg filet z indyka
● czerwona i żółta papryka
● 5 dag masła
● mały słoik marynowanych pieczarek
● mały słoik ogórków konserwowych
● 15 dag wędzonego boczku
● sól, pieprz
● 3 łyżki majonezu
● 1-2 łyżki keczupu
● główka czosnku
● 2 jajka
● bułka tarta
● przyprawa delikat czerwony
● olej
Roladki z indyka nadziewane szaszłykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Oprószamy z obu stron pieprzem i solą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 1/4 odkładamy, resztą smarujemy plastry mięsa z jednej strony.
2.Papryki myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w grube plastry, a boczek
w dużą kostkę. Na patyki do szaszłyków nadziewamy na przemian kawałki papryki, ogórka, boczku i pieczarki. Szaszłyki obtaczamy w przyprawie i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3.Na każdym kotlecie układamy po szaszłyku, obkładamy kawałkami masła i zwijamy w roladki. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce. Smażymy na oleju. Patyki wyjmujemy.
4.Majonez mieszamy z keczupem i resztą czosnku. Dopra-
wiamy solą i pieprzem. Roladki przekrawamy wzdłuż na pół. Podajemy z sosem.
Komentarze