pierś z indyka - ok pół kg
por - 1 szt średniej wielkości
musztarda stołowa Roleski - 1 kopiasta łyżka
masło - ok 1,5 łyżki
przyprawy (sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka w proszku)
3-4 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
olej do obsmażenia mięsa
Roladki z indyka duszone z farszem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka rozbijamy solimy i pieprzymy, posypujemy odrobiną suszonego lubczyku. Pora kroimy w paseczki smażymy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy musztardę. Do pora dodajemy szczyptę soli i pieprz. Wykładamy farsz na plaster indyka. Zwijamy w roladkę. Można spiąć wykałaczką. Gdy zrobimy roladkę obsypujemy ja pieprzem, solą i papryką czerwoną w proszku. Obsmażamy na oleju. Na dużym gazie. Przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy do wody kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Dusimy mięso. Wody ma być powyżej połowy mięsa. Dusimy ok 40 min. Po 20 min duszenia odwracamy mięso na drugą stronę i dusimy kolejne 20 min.
Porady
Można zrobić dwie większe rolady jak u mnie na zdjęciu. Po ugotowaniu można przekroić na pół, lub można zrobić 4 mniejsze roladki. Porcja na 2 lub 3 osoby.
Komentarze