Przepis wymyśliłam, gdy musiałam szybko przerobić dużą porcję fileta z indyka.
40 min
Składniki:
● 6 grubych plastrów fileta z indyka
● ok. 5 dag żółtego sera
● 1/2 szkl. startego łagodnego żółtego sera
● 4 duże pieczarki
● ok. 2 szkl. mleka
● 2 łyżeczki curry
● sól, pieprz
● zioła prowansalskie
● po łyżce masła i mąki
Roladki z indyka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy roladki:
dwie pieczarki oczyszczamy
i drobno kroimy. Żółty ser kroimy
na 6 kawałków. Plastry
mięsa myjemy, osuszamy i dość cienko rozbijamy. Posypujemy
z obu stron solą i pieprzem.
Na środek kładziemy
po kawałku sera i porcji pieczarek.
Zwijamy i spinamy
wykałaczkami.
2.Robimy sos: resztę pieczarek
oczyszczamy i siekamy.
Na patelnię wlewamy mleko.
Wsypujemy mąkę i curry i mieszamy,
aż znikną grudki. Dodajemy
odrobinę soli, ziół prowansalskich
i łyżeczkę mielonego
pieprzu. Podgrzewamy,
a następnie dodajemy masło
i mieszamy.
3.Do sosu wkładamy roladki
i pieczarki. Doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy ok. 10 minut,
dość często mieszając. Następnie roladki odwracamy,
dusimy kolejne 10 minut.
Przed podaniem posypujemy
żółtym serem.
Komentarze