Roladki z indyka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak przebierz, dokładnie umyj i osącz. Liście oderwij od łodyżek, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Miękki szpinak odcedź i posiekaj nożem.
W rondelku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony szpinak, smaż około 5 minut (w przypadku mrożonego szpinaku, od razu wrzucaj szpinak do rondelka, bez wcześniejszego rozmrażania, możesz go podlać 3-4 łyżkami gorącej wody).
Po tym czasie dodaj mleko, oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty, dopraw solą i pieprzem.
2.Każdy sznycel lekko rozbij przez kawałek folii spożywczej. Oprósz jarzynką, pieprzem i papryką, odstaw na 15-20 minut.
3.Na każdym kawałku mięsa, rozsmaruj po porcji szpinaku, zwiń i obwiąż nicią tak, by farsz nie wypłyną.
W rondelku rozgrzej tłuszcz, włóż roladki i obsmaż aż do zrumienienia. Podlej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem do miękkości.
Porady
Podawać z gotowanymi i/lub grillowanymi warzywami. Farsz można wzbogacić dodając do niego suszone pomidorowy.
Komentarze