Roladki z indyka ze szpinakiem

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Są pyszne! Idealne na niedzielny obiad albo rodzinne uroczystości.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 4 sznycle z indyka,
    - 0,5 kg świeżego szpinaku (może być mrożony),
    - ząbek czosnku (lub według uznania),
    - łyżka masła,
    - 4 łyżki mleka,
    - łyżeczki mąki,
    - sól, pieprz,
    - przyprawa typu jarzynka,
    - słodka, mielona papryka,
    - tłuszcz do smażenia,
    - szklanka bulionu lub wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z indyka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przebierz, dokładnie umyj i osącz. Liście oderwij od łodyżek, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Miękki szpinak odcedź i posiekaj nożem.
    W rondelku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony szpinak, smaż około 5 minut (w przypadku mrożonego szpinaku, od razu wrzucaj szpinak do rondelka, bez wcześniejszego rozmrażania, możesz go podlać 3-4 łyżkami gorącej wody).
    Po tym czasie dodaj mleko, oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze przez 3-4 minuty, dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Każdy sznycel lekko rozbij przez kawałek folii spożywczej. Oprósz jarzynką, pieprzem i papryką, odstaw na 15-20 minut.
  • 3. Na każdym kawałku mięsa, rozsmaruj po porcji szpinaku, zwiń i obwiąż nicią tak, by farsz nie wypłyną.
    W rondelku rozgrzej tłuszcz, włóż roladki i obsmaż aż do zrumienienia. Podlej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem do miękkości.

Porady

Podawać z gotowanymi i/lub grillowanymi warzywami. Farsz można wzbogacić dodając do niego suszone pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować