Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie kurkowym

4.5 (175 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Cudowne połączenie smaków.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety z indyka: 4 sztuki
    - szpinak: 0.5 kilograma
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser cheddar: 6 plastrów
    - kurki: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana: 4 łyżki
    - mąka: 5 łyżek
    - masło: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
    - ocjonalnie: białe wino do podlania sosu: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na cienkie płaty mięsa tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.
  • 2. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10min ( aż wyparuje woda z patelni). Kotlety doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem w kostce ( knorr) a następnie nakładamy na kotlety szpinak i plaster sera, zawijamy w roladki i wykałaczką zabezpieczamy brzegi.
  • 3. Gotowe roladki obsypujemy delikatnie mąką, do której dodajemy trochę przyprawy gyros i podsmażamy lekko na oleju.
  • 4. W rondlu podsmażamy na oleju i łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy oczyszczone i wypłukane kurki. Całość dusimy około 10 min.
  • roladki z indyka 5. Następnie dodajemy podsmażone roladki, podlewamy wodą ( pół szklanki) i dusimy pod przykryciem około 15 min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować