Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na cienkie płaty mięsa tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.
2.Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10min ( aż wyparuje woda z patelni). Kotlety doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem w kostce ( knorr) a następnie nakładamy na kotlety szpinak i plaster sera, zawijamy w roladki i wykałaczką zabezpieczamy brzegi.
3.Gotowe roladki obsypujemy delikatnie mąką, do której dodajemy trochę przyprawy gyros i podsmażamy lekko na oleju.
4.W rondlu podsmażamy na oleju i łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy oczyszczone i wypłukane kurki. Całość dusimy około 10 min.
5.Następnie dodajemy podsmażone roladki, podlewamy wodą ( pół szklanki) i dusimy pod przykryciem około 15 min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze