Uwielbiam roladki, a tym bardziej, gdy ich wnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające !
Składniki:
schab bez kości 10 grubych plastrów
sól do oprószenia
papryka słodka mielona 3-4 łyżki
olej do smażenia
przecier pomidorowy 1 mały słoiczek
bulion drobiowy 600 ml.
cukier 1 łyżka
pieprz do smaku
mąka 1.5 łyżki + woda 3-4 łyżki
sól do smaku
papryka konserwowa 1 duży słoik
ogórek konserwowy 4-5 szt.
dymka szczypiorku
smażona cebula w kostce 1 kostka
Roladki z ogórkiem i papryką konserwową w aromatycznym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ).
Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka i paprykę. Zwinąć roladki.
2.Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy sos posypać posiekaną dymką szczypiorku.
Komentarze