Mojej rodzinie bardzo smakowało.Milo było popatrzeć jak szybko znikają z talerza.
Składniki:
3 filety z mintaja bez ości
5-8 plasterków szynki (ok.5-10dag)
7 plasterków żółtego sera
2 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
2 liście pora
1 łyżeczka tartej bułki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
Roladki z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety podziel płaty szerokości ok.5cm i długości ok. 8-10cm. Grubość nie powinna przekraczać pół centymetra, dlatego grubsze filety przekrój na płaskie, cieńsze płaty. Dopraw solą i pieprzem.
2.Szynkę i ser pokrój w paski szerokości ok.2cm.
3.Zwijaj płaty ryby w roladki z paskiem szynki i sera w środku a następnie zepnij wykałaczką.
4.Panieruj w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej.
5.Obsmaż roladki na rozgrzanym oleju, z każdej strony aż się zarumienią. Zdejmij z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6.Liście pora pokrój wzdłóż na półcentymetrowe paski i obwiąż nimi obsmażone roladki. Jeżeli pasek jest długgi możesz owinąć ją 2razy.
7.Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Skrop roladki olejem i posyp delikatnie tartą bułką i startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 10min w temperaturze 100 stopni C.
Komentarze