Roladki z polędwicy jeleniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę podzielić na plastry i porządnie zbić tłuczkiem do mięsa.
2.Pieczarki i 1 cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na maśle (aż do odparowania wody z pieczarek). Doprawić solą pieprzem i ostrą papryką.Wyłożyć na miseczkę. Ogórki i ser pokroić w słupki.
3.Marchew seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Podsmażyć na maśle z pozostałą cebulą pokrojoną w kostkę i dolać wina aż do zagotowanie. Gotować jeszcze 2 minuty. Dodać borówki lub żurawinę, miód.Odstawić.
Plastry mięsa po kolei smarować niewielką ilością musztardy. Następnie na brzegu położyć pół łyżeczki farszu z pieczarek, słupek ogórka i słupek sera. Zwijać roladki obtaczać w mące i obsmażać na bardzo gorącym smalcu lub oleju. Ja preferuję smalec z gęsi!!!
Układać w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać wywarem z warzyw i wina , do którego należy dodać pozostałe składniki, a także resztki farszu pieczarkowego. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
Porady
Trzeba szybko nakładać na talerz i to najlepiej od razu dwie sztuki, bo znika w okamgnieniu!
Komentarze