Roladki z polędwiczki wieprzowej z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy wg. opisu na opakowaniu,odcedzamy na sicie.Pietruszkę obieramy,płuczemy,wrzucamy do garnka zalewamy wodą oraz mlekiem,dodajemy świeżą kolendrę,lekko solimy.Gotujemy do miękkości,odcedzamy,wyjmujemy kolendrę,miksujemy blenderem na gładkie puree,dodajemy masło,doprawiamy do smaku,mieszamy.Czosnek wraz z olejem,solą i pieprzem mocno miksujemy blenderem.Polędwiczki luzujemy z błon,rozbijamy tłuczkiem na duży płat,smarujemy czosnkiem.Na mięsie rozkładamy listki szpinaku.Filet z kurczaka oczyszczamy,kroimy wzdłuż na pół również rozbijamy tłuczkiem na duży płat tej samej wielkości co polędwiczka,przekładamy na szpinak.Na środku mięsa kładziemy kabanos,zwijamy kształtują roladę.Roladę mocno zwijamy w folię spożywczą na tak zwany cukierek,przekładamy do durszlaka.Durszlak przekładamy do garnka z niewielką ilością wody.Mięso gotujemy na parze ok.45minut na średnim ogniu (w razie potrzeby dolewamy wody do garnka). W między czasie do rondelka wlewamy wino,wrzucamy rozmaryn,czosnek,jagody jałowca,doprawiamy solą,pieprzem,gotujemy redukują do połowy objętości ,zmniejszamy płomień,dodajemy zimne masło,mieszamy trzepaczką,przecedzamy przez gęste sito.
Roladki odwijamy z folii kroimy na trzy równe kawałki.Porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z kaszą i puree oraz z sałatą.SMACZNEGO...
Komentarze