Roladki z polędwiczki wieprzowej z kabanosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polędwiczki gotowane na parze.To musi być pyszne i zdrowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe (ok.200g.każda)
    2 filety z kurczaka (ok.250g.każda)
    1 paczka świeżego szpinaku baby
    4 kabanosy wieprzowe
    4 ząbki czosnku
    50g.oleju rzepakowego
    sól,pieprz ziołowa do smaku
    Sos:
    200ml czerwonego wina
    2 ząbki czosnku
    2 łodyżki świeżego rozmarynu
    5 kulek jagód jałowca
    2 łyżki bardzo zimnego masła
    sól,pieprz do smaku

    Puree z pietruszki:
    500g. pietruszki korzeń
    300ml.mleka
    kilka gałązek świeżej kolędry
    sól,biały pieprz do smaku
    1 łyżka zimnego masła
    .
    300g.kaszy pęczak

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z polędwiczki wieprzowej z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg. opisu na opakowaniu,odcedzamy na sicie.Pietruszkę obieramy,płuczemy,wrzucamy do garnka zalewamy wodą oraz mlekiem,dodajemy świeżą kolendrę,lekko solimy.Gotujemy do miękkości,odcedzamy,wyjmujemy kolendrę,miksujemy blenderem na gładkie puree,dodajemy masło,doprawiamy do smaku,mieszamy.Czosnek wraz z olejem,solą i pieprzem mocno miksujemy blenderem.Polędwiczki luzujemy z błon,rozbijamy tłuczkiem na duży płat,smarujemy czosnkiem.Na mięsie rozkładamy listki szpinaku.Filet z kurczaka oczyszczamy,kroimy wzdłuż na pół również rozbijamy tłuczkiem na duży płat tej samej wielkości co polędwiczka,przekładamy na szpinak.Na środku mięsa kładziemy kabanos,zwijamy kształtują roladę.Roladę mocno zwijamy w folię spożywczą na tak zwany cukierek,przekładamy do durszlaka.Durszlak przekładamy do garnka z niewielką ilością wody.Mięso gotujemy na parze ok.45minut na średnim ogniu (w razie potrzeby dolewamy wody do garnka). W między czasie do rondelka wlewamy wino,wrzucamy rozmaryn,czosnek,jagody jałowca,doprawiamy solą,pieprzem,gotujemy redukują do połowy objętości ,zmniejszamy płomień,dodajemy zimne masło,mieszamy trzepaczką,przecedzamy przez gęste sito.
    Roladki odwijamy z folii kroimy na trzy równe kawałki.Porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z kaszą i puree oraz z sałatą.SMACZNEGO...

    ...
    ..
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować