Roladki z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą z piersi przeciąć wszerz na 2 mniejsze części. Następnie mięso rozbić, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i majerankiem i wstawić mięso do lodówki na co najmniej pół godziny.
2.W międzyczasie pokroić pieczarki i cebulę i podsmażyć na oleju do całkowitego odparowania płynu. Doprawić pieprzem i ziarenkami smaku.
Mozzarellę pokroić w plastry. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku.
3.Na kotlety kłaść po łyżce farszu pieczarkowego i 1-2 plasterki mozzarelli, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju, obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlać je 3/4 szklanki przygotowanego bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości mięska( ok. 20-25 minut). Miękkie roladki wyjąć z bulionu.
Śmietanę wymieszać z mąką i rozprowadzić ją pozostałym bulionem (1/4 szklanki), wlać do gotującego się bulionu i zagotować, mieszając. Sos można ewentualnie doprawić jeszcze przyprawą do kurczaka, pieprzem i majerankiem. Do sosu z powrotem wrzucić nasze roladki i gotować jeszcze chwilę.
Smacznego ! :)
Komentarze