Roladki z piersi indyka z pesto ziołowym i warzywami

5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Potrawa idealna na każdą okazję

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi indyka
    pęczek świeżej bazylii
    pęczek świeżego oregano
    pęczek natki pietruszki
    kilka orzechów włoskich
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    2 szklanki bulionu mięsno - warzywnego
    4 duże marchewki
    4 ziemniaki
    2 pietruszki
    listki świeżej bazylii do dekoracji
    sól
    pieprz
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z piersi indyka z pesto ziołowym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PESTO:
    Do blendera wrzucamy świeżą bazylię, oregano, natkę pietruszki i orzechy włoskie. Można dodać również suszone zioła. całość blendujemy z dodatkiem oliwy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Marchew i pietruszkę obieramy i myjemy. Kroimy w paski lub talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa.
  • 3. Filety myjemy pod ciepłą wodą. Osuszamy, solimy i pieprzymy. Nakładamy pesto i zwijamy roladki. Spinamy wykałaczkami. Dokładamy do warzyw. i obsmażamy z każdej strony.
  • 4. Warzywa i mięso zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem aż roladki i warzywa będą miękkie. Jeśli mięso będzie gotowe wcześniej możemy je wyciągnąć. Następne odparowujemy wywar tak by pozostała go połowa.
    Wykładamy na talerze, Z roladek wyciągamy wykałaczki. Roladki możemy przeciąć na kilka plastrów lub na połowy. na talerz wykładamy warzywa, na nie układamy mięso i całość zalewamy odrobiną bulionu. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować