Zamiast lepienia pierogów, wolę przygotować szybsze rozwiązanie.Nadzienie owijam w naleśnik i smażę na rozgrzanym oleju. Podaję z zestawem sosów.
40 min
Składniki:
Na ok. 16 dużych naleśników
Ciasto:
3, 1/2 szklanki mąki pszennej
2-3 jajka
ok. 1 litra mleka (lub mleko z wodą 2:1)
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Nadzienie:
500 g ziemniaków
250 g miękkiego twarogu
1 duża cebula
sól, pieprz
Roladki z serem i ziemniakami a`la ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usmażyć naleśniki według podanego przepisu. Przygotować nadzienie. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez maszynkę do mięsa razem z serem. Cebulę obrać, umyć i poszatkować. Podsmażyć na oleju. W miseczce dokładnie wymieszać ziemniaki z twarogiem dodać podsmażoną cebulkę. Całość doprawić. Na każdy naleśnik nałożyć około 2 łyżek nadzienia. Naleśniki zwijać w roladki, zwijając brzegi do środka. Gotowe roladki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać gorące.
Komentarze