Rolady indycze z jajkiem na twardo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i delikatne rolady z indyka z jajkiem. Doskonałe na niedzielny obiad jak i na specjalne uroczystości, a także dobry pomysł na wielkanocne danie. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i buraczkami.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 800g filetu z indyka
    6 jajek
    6 łyżeczek musztardy
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    olej do smażenia
    około 0,6l bulionu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    1-2 łyżki śmietany 18% lub 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Jajko

Rolady indycze z jajkiem na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
  • 2. Filet z indyka podzielić na 6 dużych plastrów. Roztłuc tłuczkiem, posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Na każdą roladę położyć jajko. Założyć boki mięsa i zwinąć. Związać nitką lub wykałaczkami.
  • 3. Rolady smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Gdy rolady będą podsmażone, wyjąć je z patelni i zdjąć nici. Rolady włożyć do garnka, podlać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Czosnek wycisnąć przez praskę. Garnek przykryć i dusić rolady w bulionie do miękkości na małym ogniu około 30 min.
  • 4. Gdy rolady będą miękkie, wyciągnąć je z garnka. Mąkę wymieszać z małą ilością bulionu z dodatkiem śmietany i zagęścić nią sos. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem do smaku. Rolady włożyć z powrotem do sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować