Pyszne i delikatne rolady z indyka z jajkiem. Doskonałe na niedzielny obiad jak i na specjalne uroczystości, a także dobry pomysł na wielkanocne danie. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i buraczkami.
60 min
Składniki:
ok. 800g filetu z indyka
6 jajek
6 łyżeczek musztardy
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
około 0,6l bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki śmietany 18% lub 30%
Rolady indycze z jajkiem na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
2.Filet z indyka podzielić na 6 dużych plastrów. Roztłuc tłuczkiem, posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Na każdą roladę położyć jajko. Założyć boki mięsa i zwinąć. Związać nitką lub wykałaczkami.
3.Rolady smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Gdy rolady będą podsmażone, wyjąć je z patelni i zdjąć nici. Rolady włożyć do garnka, podlać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Czosnek wycisnąć przez praskę. Garnek przykryć i dusić rolady w bulionie do miękkości na małym ogniu około 30 min.
4.Gdy rolady będą miękkie, wyciągnąć je z garnka. Mąkę wymieszać z małą ilością bulionu z dodatkiem śmietany i zagęścić nią sos. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem do smaku. Rolady włożyć z powrotem do sosu.
Komentarze