Rolady schabowe z suszonymi owocami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,
kapustę zalać niewielką ilością wrzącej wody, dusić pod przykryciem 30 minut,
na patelni zrumienić 2 łyżki mąki, dodać 2 łyżki masła, smażyć mieszając,
dodać kilka łyżek wody i mieszać by powstał sos,
dodać do kapusty, przyprawić solą, cukrem i smażyć jeszcze kilka minut mieszając,
dodać ocet, wymieszać,
2.mięso umyć i rozbić, przyprawić solą, pieprzem i papryką,
morele i daktyle zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut,
odcedzić, pokroić w kostkę,
na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić owoce, dodać migdały i chwilę smażyć,
po chwili dodać cześć posiekanego rozmarynu, przyprawić gałką muszkatołową i cynamonem, wymieszać,
3.na rozbite płaty mięsa nakładać farsz z owoców, rolować i spinać wykałaczkami,
obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym oleju z każdej strony,
zalać do połowy wodą, dodać resztę rozmarynu, goździki, przyprawić solą i pieprzem,
dusić pod przykryciem 20 minut,
rolady pokroić w plastry, podawać z ryżem i kapustą polane sosem
Komentarze