1.Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy.
Z jednej strony lekko posypujemy solą i pieprzem, z drugiej smarujemy cienko musztardą, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Ogórki również kroimy na plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na posmarowanej musztardą stronie mięska układamy najpierw boczek, następnie plasterki marchewki i ogórka, na górze układamy cebulę.
2.Płat mięsa powoli, ale ściśle zwijamy, zawiązujemy sznureczkiem spożywczym, by farsz nie wypadł na zewnątrz.
To samo robimy z pozostałymi płatami mięsa.
Roladki obsmażamy na oleju, następnie wkładamy do wrzątku (woda ma przykrywać mięso). Dodajemy trochę soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę, przykrywamy i dusimy mięso do miękkości ( u mnie trwało to około 60 minut).
Następnie rolady wyjmujemy na talerzyk, dolewamy wrzątek do pożądanej ilości sosu. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, wlewamy do wywaru i zagotowujemy, wkładamy mięso z powrotem, dusimy jeszcze około 5 minut, doprawiamy.
Porady
Sos, zamiast mąką, możemy zagęścić miąższem z dwóch kromek żytniego chleba.
Komentarze