rolady wołowe

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny niedzielny obiad :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 - 4 płaty wołowiny zrazowej
    1 mała cebula
    2 średnie marchewki
    100 gramów boczku wędzonego (najlepiej od razu kupić taki w plastrach)
    3 średnie ogórki kiszone
    musztarda do posmarowania mięsa
    sól, pieprz
    słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
    2 płaskie łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolady wykonanie 1. Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy.
    Z jednej strony lekko posypujemy solą i pieprzem, z drugiej smarujemy cienko musztardą, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
    Ogórki również kroimy na plasterki.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

    Na posmarowanej musztardą stronie mięska układamy najpierw boczek, następnie plasterki marchewki i ogórka, na górze układamy cebulę.
  • 2. Płat mięsa powoli, ale ściśle zwijamy, zawiązujemy sznureczkiem spożywczym, by farsz nie wypadł na zewnątrz.
    To samo robimy z pozostałymi płatami mięsa.
    Roladki obsmażamy na oleju, następnie wkładamy do wrzątku (woda ma przykrywać mięso). Dodajemy trochę soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę, przykrywamy i dusimy mięso do miękkości ( u mnie trwało to około 60 minut).

    Następnie rolady wyjmujemy na talerzyk, dolewamy wrzątek do pożądanej ilości sosu. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, wlewamy do wywaru i zagotowujemy, wkładamy mięso z powrotem, dusimy jeszcze około 5 minut, doprawiamy.

Porady

Sos, zamiast mąką, możemy zagęścić miąższem z dwóch kromek żytniego chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Marchewka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować