Roll dogs'y

0 (0 ocen)

Zrolowane parówki w drożdżowym cieście, z boczkiem, serem i warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego własnej roboty to idealna przekąska np. na imprezę dzieciaków.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl. mąki
    2 łyżki oleju
    1 szkl. letniej wody
    5 dkg drożdży
    szczypta soli

    6 parówek
    20 dkg żółtego sera w plasterkach
    20 dkg wędzonego boczku
    5 ząbków czosnku pokrojonego w paski
    1/4 papryki pokrojonej w paski
    3 pieczarki pokrojone w plastry
    oregano

    jajko rozbełtane do smarowania

    sos czosnkowy:

    4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roll dogs'y - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże wkruszyć do mąki, dodać olej, sól i wodę i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta rozwałkować placek, pokroić go w szerokie paski. (z placka ok. 4)
    Na każdym pasku rozłożyć boczek, ser, czosnek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
    Parówkę (przeciąć na pół wzdłuż) kłaść na brzeg paska pionowo i zawijać ciasto na parówce.
    Posmarować jajkiem. Piec ok.25 min. w 180 st.C
    Podawać z sosem czosnkowym.
  • 3. sos czosnkowy:

    Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić według gustu.

Porady

Idealna przekąska na imprezę dziecięcą lub podwieczorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować