Zrolowane parówki w drożdżowym cieście, z boczkiem, serem i warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego własnej roboty to idealna przekąska np. na imprezę dzieciaków.
1.Ciasto: Drożdże wkruszyć do mąki, dodać olej, sól i wodę i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Z ciasta rozwałkować placek, pokroić go w szerokie paski. (z placka ok. 4)
Na każdym pasku rozłożyć boczek, ser, czosnek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Parówkę (przeciąć na pół wzdłuż) kłaść na brzeg paska pionowo i zawijać ciasto na parówce.
Posmarować jajkiem. Piec ok.25 min. w 180 st.C
Podawać z sosem czosnkowym.
3.sos czosnkowy:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, doprawić według gustu.
Porady
Idealna przekąska na imprezę dziecięcą lub podwieczorek.
Komentarze