ZASKAKUJĄCE POŁĄCZENIE SMAKÓW.TRZY W JEDNYM, CZYLI MIĘSO, ZIEMNIAKI I KISZONA KAPUSTA.CZEGO WIĘCEJ CHCIEĆ?
25 min
Składniki:
40 dag. karkówki
0.5 kg. kapusty kiszonej
30 dag pieczarek
6 średnich ziemniaków
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki pieprzu ziołowego i soli ziołowej
szczypta papryki ostrej
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Rolowana karkówka z farszem w ziemniaczanej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty łączymy,czosnek wyciskamy lub drobno kroimy(wg. uznania). Mieszamy, wkładamy mięso pokrojone w trzy plastry, odstawiamy do lodówki na jakieś 5 godz.
2.Kapustę zagotowujemy, odcedzamy, wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Po odparowaniu wody którą puściły, wrzucamy kapustę i smażymy.Doprawiamy pieprzem, solą, i ostrą papryką.
3.Mięso wyjmujemy z lodówki. Rozbijamy na dosyć cienkie plastry,na każdy kładziemy kawałki czosnku z marynaty, bądź nacieramy rozgniecionym.
Nakładamy na każdy tyle farszu, by ładnie się zwinęły w roladki. Spinamy wykałaczkami.wkładamy do wrzątku, i gotujemy ok. 20 min.
W międzyczasie ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane. Przez ściereczkę odciskamy krochmal, a pozostałość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy, a gdy roladki będą miękkie, ostudzone i osuszone oblepiamy je cienką warstwą ciasta ziemniaczanego.
4.Rozgrzewamy olej, i smażymy roladki ze wszystkich stron na rumiano. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.Życzę smacznego.
Porady
Roladki te świetnie smakują z buraczkami tartymi bądź z ćwikłami.
Komentarze